Har Bibelens gamle tekster noe å si oss?


Har Bibelens gamle tekster noe å si oss?


Har Bibelens gamle tekster noe å si oss i dag? Hvordan kan Bibelens tekster være med å gi livstolkning og vekst i en tid der vi ikke kan møtes i kirken?  Prøv selv og se!

Bibelen er en gammel bok. Tekstene har gitt mening og livsmot for mennesker i flere tusen år. Men hva med oss? Kan den gi oss retning i livet og vise oss hvem Gud er? Og hvordan skal vi lese i denne store boken slik at de gamle tekstene også handler om meg og mitt liv? 

For meg personlig har det å lese Bibelens tekster langsomt og lyttende vært en vei til å erfare at Gud er levende og virkekraftig i mitt liv. Gjennom å sette av tid til å lese de gamle tekstene finner jeg stadig mer ut av hvem Gud er og hvem jeg selv er.

Det handler om å sette av en stund. alt fra 10 minutter til en time. Finne et sted jeg kan sitte i ro. Lese ordene sakte, gjerne flere ganger. Se for meg hendelsene i teksten, fundere over hva ordene betyr, leve meg inn i teksten, lytte etter hva som gir gjenklang i mitt eget liv. Da erfarer jeg ofte at de gamle fortellingene om hvordan Jesus møtte mennesker også kan bli fortellingen om hvordan Gud møter meg inn i mitt liv. "Lectio Divina" kalles denne måten å lese i bibelen på. Andre kaller det Jesus meditasjon. Slik har kristne lest Bibelen i hundrevis av år. Slik kan du også lese de gamle tekstene. Og se om Bibelen har noe å fortelle deg. 

Kirken er åpen søndag 17. januar kl 12-14. Da vil det ligge fremme Bibeler og teksten som følger under. Det vil være tid og stillhet for deg. Eller du kan finne en stille stund der hjemme. 

God lesning!    


JESUSMEDITASJON


"Herre Jesus Kristus,
du står her foran meg,
du er også bak meg,
du er på min høyre side,
du er på min venstre side,
du er over meg,
du er under meg,
du omgir meg på alle sider,
du bor i mitt hjerte,
du gjennomtrenger meg helt,
og du elsker meg, Herre Jesus!"
   

Å be med Bibelen - Jesusmeditasjon


Velg deg et sted der du kan falle til ro. Finn en god sittestilling. Lytt til pusten din. Ta deg tid til å lande. Dersom du er full av andre tenker. Nevn de for Gud. Fall til ro. Husk at Gud er nær deg og rundt deg slik luften du puster.

Be bønnen som står på forsiden. Be den gjerne flere ganger. 

Be om at Den Hellige Ånd skal veilede deg i bønnen og i møtet med bibelteksten. Vær åpen og lyttende for Gud. Han møter deg der du er, her og nå.


Johannes 4, 4-26
Les bibelteksten langsomt, gjerne flere ganger, både stille og høyt. 


Lev deg inn i hendelsen som teksten forteller deg om. Se Jesus mens han samtaler med kvinnen. Lytt til det som sies. Kjenn på atmosfæren. Opplev det som du selv var til stede. La ordene møte deg, smak på dem. Stopp opp ved det som berører deg.

- Jesus var sliten etter en lang vandring. Han stopper opp ved en brønn. Hvor stopper du opp når du er sliten? Hvor finner du hvile og kraft?

- Jesus og kvinnen snakker sammen om det å tørste. Hva tørster du etter? Hva er din lengsel?

- Jesus forteller om det levende vannet. Som blir til en kilde med vann som veller fram og gir evig liv. 
«Aksept er livets vann» skriver psykolog Guro Øiestad. 
Se hvordan Jesus møter kvinnen. Hvordan møter Gud deg?
Hvordan kan du drikke av vannet som gir liv? 

Minn deg selv på at du fortsatt er i Gud nærhet. Hvilke tanker og følelser kom til deg i møtet med teksten? Ble du trøstet, glad, bekymret, opprørt, uberørt? Forestill deg at Jesus sitter eller står ved siden av deg. Del dine tanker med Ham, som med en venn. 

Vær stille og be gjerne bønnen som står på forsiden av arket en gang til.

Avslutt med en fri bønn eller med å si:
” Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som det var i begynnelsen, så nå og alltid og i all evighet. Amen” ( tegn korsets tegn )

Skriv gjerne ned noen linjer om det som har blitt viktig for deg i bønnetiden. Har dette betydning for din vei videre? På hvilken måte?


 

 

Tilbake