Ideer til bordpynt gjennom påsken


Hver av de åtte dagene fra Palmesøndag til Påskedag skjedde det noe spesielt med Jesus og hans venner. Hva med å ha noen symboler på bordet som forteller om det?

 

 

Palmesøndag

Gåsungkvister lagt utover bordet

Denne dagen red Jesus inn i Jerusalem. Noen hundre år etter begynte man med opptog på palmesøndag. Det startet rundt Middelhavet. Der var det lett å finne palmegreiner å svinge med. Nord for Alpene ble det vanlig å bruke gåsunger. Også her i Norge. Så vanlig at noen steder kaller man seljebusker for «palm» den dag i dag. Palmegreiner på veien til Jerusalem. Gåsungkvister utover bordet!
Les i Bibelen: Markus 11,1–11

 

Mandag

Strø noen mynter på bordet

Denne dagen renset Jesus tempelet. Der var det noen som tjente seg rike på folks religiøse behov. Jesus veltet pengevekslerne bord og duehandlernes benker, og sa: Mitt hus skal kalles et bønnens hus, men dere har gjort det til en røverhule.
Les i Bibelen: Markus 11,15–19

 

Tirsdag

Legg to hjerter ved siden av hverandre

Denne dagen underviste Jesus på tempelplassen i Jerusalem. Det var da han minte oss om det doble kjærlighetsbudet: Elske Gud av hele vårt hjerte og all vår kraft – og elske vår neste som oss selv. Begge deler er like viktig. Ikke noe bud er større enn disse to.
Les i Bibelen: Markus 12,28–34

 

Onsdag

Sett fram en skål med noe som dufter godt

Denne dagen var det fest i Betania, der Jesus bodde. Mens de spiste og hygget seg, kom det inn en kvinne med en krukke ekte og kostbar nardussalve. Hun helte salven over hodet hans, for å vise sin kjærlighet.
Jesus likte det. Duften spredte seg i huset. Hos dere også?
Les i Bibelen: Markus 14,3–9

 

Skjærtorsdag

En skål med vann og et såpestykke

Denne kvelden spiste Jesus påskemåltid sammen med disiplene sine. Før de spiste, vasket han føttene deres. Noe vanligvis tjenerne gjorde. I Norge i dag legger vi mer vekt på å vaske hender. Litt vann og såpe kan minne om at Jesus renser oss, innvendig også, og tilgir våre synder.
Les i Bibelen: Johannes 13,2–17

 

Langfredag

En tornekrans eller et kors

Denne dagen ble Jesus forhørt, plaget og korsfestet. Blant annet lagde soldatene en «krone» av tornegreiner for å erte ham som liksom skulle være konge. Se om du kan få til å lage en liten krans av en tornete kvist. På bordet blir den et symbol på at Jesus led – og vet hvordan det er å ha det vondt. Eller legg fram et kors.
Les i Bibelen: Markus 15,16–32

 

Påskeaften

En ganske rund stein

De som gravla Jesus, la ham i en hule, og rullet en stein foran åpningen. Finn en passe stor stein og legg den på bordet. Den kan minne oss om hvor umulig alt så ut. Var alt håp ute?
Les i Bibelen: Markus 15,42–47

 

Påskedag

En sommerfugl

Jesus sto opp fra de døde. Steinen var veltet bort. Graven var tom. Som en sommerfugl flyr ut av puppen, levde han nå et nytt liv. Kanskje har du et sommerfuglsmykke? Eller et bilde av en sommerfugl? Kanskje vil du tegne en? Sommerfuglen er et gammelt symbol for håpet om oppstandelse og evig liv.
Les i Bibelen: Markus 16,1–14

 

 

Tilbake